Friday, 2 October 2015

NIK EMBONG (I)



**penulisan tidak ikut tatabahasa


24 Jan 2015, Sabtu

"adik, berhenti kerja, petang sikit kita balik rumah makndak. Nek sakit teruk xnak makan," pesanan ringkas whatsapp dari ma masuk

saya kerja sementara kat klinik selama cuti musim panas, sebab saya perlu duit untuk menapung tiket kapal terbang dan sedikit duit untuk beli barang keperluan dan perbelanjaan.

"Duit kapal terbang jangan risau, makcik cakap die bayarkan," sambung pesanan whatsapp dari ma.

lepas dapat kelulusan dari doktor untuk berhenti kerja, saya balik dan kemas-kemas barang yang patut. Saya akan bantu makcik saya menjaga nenek saya dirumahnya. Bila sampai kat rumah makcik saya, saya hampir menitiskan air mata. Kesian nenek saya. Memang tak larat nak bangun. Bibir dan lidahnya pecah-pecah because she refuses to drink or eat.

Pakcik saya terus hubungi ambulans. Malam itu saya bakal tidur di hospital jika nenek perlu dimasukkan di wad. Sampai di hospital malam itu kebetulan makcik dan ma saya pergi solat maghrib, jadi semua history taking doctor ambil dari saya. Seriously, i lost my respect towards this arrogant specialist. ARROGANT GILE KOT!

"ada bed sores? kenapa bau busuk ni?!" i was like, where is your attitude and brain, wahai doktor tua?? "no bed sores," i replied. She refuses to drink or eat, mulut nenek saya kering sebab itu agak berbau. You should ask politely. Please ask behind my grandma, she is totally sane! she can understand every single words! Nurse yang tlg check pun ada bahasa dan sangat sopan.

Dalam hati kadang-kadang terdetik, eee harap esok kau kena macam ni. Sabar je la. Membuatkan saya beringat untuk jadi doktor yang lebih ada akal dan sifat belas kasihan pada pesakit.

otak saje tak ada guna


tak lama lepas tu pakcik, abang kepada ma sampai. Nenek saya gembira tengok dia. She misses him so much sebab dia anak lelaki pertama atau anak ke tiga dari enam adik beradik. Masa teman nenek saya dibilik rawatan saya menangis. Tengok kaki nenek saya.. jatuh.. sempat ke saya jumpa dia lagi. Bila kita belajar di Mesir, kita tak belajar tentang medical sahaja, tanda kematian pun kadang-kadang kita belajar.


Nenek tak jadi kena masuk wad sebab tiada pakar dalam bidang berkenaan. Dieorang cakap nenek saya perlu menjalani fisioterapi untuk belajar menelan. Kami bawa pulang dan cuba check in di hospital lain juga tak ada tempat. Ok la bawak je la balik rumah pakcik lelaki sulung tu.

Bila masuk kereta pakcik tu nenek saya terus sihat, boleh bercakap dan sebagainya. She does not need physiotheraphy, she just need TLC from her fav son :p


ok sambung lain kali

No comments:

Post a Comment